Distinsă Adunare  pentru Sărbătoarea Centenarului  Domniei Sale, Domnului Ioan M. Bota.

Distinsă Adunare pentru Sărbătoarea Centenarului Domniei Sale, Domnului Ioan M. Bota.

Doresc să aduc elogiu deplin Sărbătoritului nostru: Preot, Profesor Doctor, Prelat papal, Veteran de război, Colonel în rezervă, Deţinut politic, Istoric şi Patriot, un Român Maramureşan veritabil !

Voi face două afirmaţii:

  1. Chinezii spun că cel mai clar semn de patriotism este îngrijirea sănătăţii proprii. Când avem în faţă un Centenar, avem deodată şi un Patriot desăvârşit.

Felicitări, Domniei Voastre !

2. Domnul Ioan M. Bota are o contribuţie de mare preţ la restaurarea Democraţiei în România după lunga noapte ateo-comunistă.

Dincolo de cărţile publicate, de activitatea sa cunoscută, eu sunt în măsură să aduc o mărturie mai puţin cunoscută:  Restitutio în  Integrum.

La începutul anului 1990, ajuns în Parlamentul Provizoriu (CPUN) ca reprezentant al PNŢCD, sunt rugat de la Intrarea Principală să primesc o persoană care insistă de multă vreme să mă vadă.

Părintele Bota a trimis un emisar de încredere, cu o Scrisoare. L-a dotat cu fondurile necesare pentru a sta în Bucureşti până îmi va putea înmâna personal Scrisoarea.

În esenţă, înţeleptul şi inspiratul Bărbat mă învăţa să propun Parlamentului aplicarea, în toate împrejurările legate de trecerea de la Comunism la

Democraţie, a Principiului Sacrosanct, firesc: Restitutio în  Integrum ! Principiu valabil pentru rezolvarea problemei proprietăţilor şi bunurilor confiscate de regimul comunist, inclusiv pentru cele aparţinătoare Bisericii Române Unite cu Roma.

Am primit sugestia cu mare bucurie şi recunoştinţă.

Am cerut telefonic opinia Preşedintelui Corneliu Coposu. Acesta, încântat şi dânsul de ideea dăruită de Părintele Bota, m-a rugat să pronunţ, de la Tribuna Parlamentului, cât mai clar şi de mai multe ori, această sintagma ce a dat (şi dă !) reci fiori criptocomuniştilor până astăzi: Restitutio în  Integrum !    Restitutio în  Integrum !     Restitutio în  Integrum !

Iată, după treizeci de ani, mulţumesc frumos, din nou, public,                                       Domniei Voastre Centenare !

Ani senini, în continuare,

cu respect deplin,

Liviu PETRINA-Preşedintele unui Nou PNŢCD (Partidul Corectei Guvernări)

Fost Secretar General PNŢCD

Fost Membru al Parlamentului României                                               

Bucureşti, Ianuarie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *