Dictatul de la Viena

Dictatul de la Viena

La 80 de ani de la  Dictatul de la Viena , trebuie spuse câteva adevăruri:


1. Transilvania este centrul Spațiului Românesc  de peste două milenii.


2. Transilvania a fost și este locuită în majoritate de Români , astăzi  80 % .


3. Civilizația fundamentală a Transilvaniei este opera Poporului Român.


4. În Transilvania s-au așezat și au viețuit și alte populații , în special de origine Germanică ( Sași, Șvabi ) și Maghiară (Unguri, Secui) , Sârbi, Ucrainieni , Evrei ,  Țigani etc.


5. Aflată o vreme sub ocupație Germană sau Maghiară ,  populația Românească fiind  ținută țntr-un aparthaid  și alungată din așezările urbane , Transilvania păstrează și contribuții ale civilizației Germano-Maghiare .


6. Statul Român a asigurat și asigură condiții optime pentru viețuirea minorităților naționale , fiind , încă din 1918, un model european de tratament protector al minorităților.


7. Dictatul de la Viena  din 1940 a fost lucrarea unor regimuri criminale , conduse de Hitler, Mussolini, Stalin , la care s-a alăturat si Horthy al Ungariei.


8.  Eliberată, în 1944,  prin sângele vărsat de ostașul Român , partea ce fusese răpită din Transilvania a revenit , firesc, între fruntariile Statului Român.


9. Partidul Corectei Guvernări, continuatorul legitim al PNTCD, ale cărui idealuri le duce mai departe , acționează pentru o reconciliere istorică  între Români și Maghiari.


10. Spre a se realiza reconcilierea , PCG cere Ungariei să prezinte scuze  oficiale pentru  răutățile  săvârșite față de  Români în timpul regimului de aparthaid impus Transilvaniei până în 1918 și a celor patru ani de contropire ca urmare a Dictatului de la Viena.

Conducerea Partidului Corectei Guvernări                            

București, August  2020

One Reply to “Dictatul de la Viena”

  • Belei Ioan

    By Belei Ioan

    Acest pas istoric ar putea fi facut de Ungaria dar nu cu actualul guvern. Doar un guvern cu adevarat democratic si intelept, care intelege ca roata istoriei nu se intoarce, poate face acest pas. A pretinde teritorii care nu ti-au apartinut de drept niciodata in istorie, este o ofensa inacceptabila adusa unui popor precum cel roman. Important este ca diplomatia romaneasca, care acum este pe maini bune, sa depaseasca derapajele lui Victor Orban. Asa ca a pretinde acum Ungariei sa ceara scuze romanilor pentru grozaviile pricinuite in anii de ocupatie, suna mai degraba a umilinta.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *