Domniei Sale Domnului Dan Cristian TURTURICĂ Directorul General al Televiziunii Române

Domniei Sale Domnului Dan Cristian TURTURICĂ Directorul General al Televiziunii Române

Domnule Director General,

         În Telejurnalul TVR de la orele 20:00 din ziua de Luni, 13 Iunie 2022, s-au făcut afirmații greșite și omisiuni grave cu privire la Mineriada din Iunie 1990 , la Punctul 8 de la Timișoara.

          Minerii nu au sosit , au fost aduși doar pentru a manipula Opinia Publică și a insinua „revolta Poporului” împotriva… ,,veneticilor care vreau să vândă Țara,,. Ei au fost conduși și incitați de membri ai Serviciilor Secrete Iliescene. Incendierea autobuzelor poliției a fost opera poliției însăși: este de notorietate publică acest fapt. La fel și incendiile de la Ministerul de Interne, Poliția Capitalei și SRI.

A fost atacată Opoziția Democrată, în special PNȚCD, liderii săi Corneliu Coposu, Ion Rațiu și Liviu Petrina au fost atacați brutal, arestați. Sediul Național al PNȚCD a fost complet distrus.

          TVR a prezentat fals și Punctul 8 al Proclamației de la Timișoara: Punctul 8 ar fi prevăzut  -susține greșit, manipulator și astăzi TVR-  „ca niciun fost membru al Partidului Comunist sau al Securității să nu aibă dreptul să lucreze în funcții publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punând accent pe funcția de președinte.

          Nu este adevărat!        

          Punctul 8 prevedea purgație, lustrație doar pentru activistii comuniști. Prevedea interzicerea pentru nomenclatura comunistă și pentru ofițerii de securitate de a ocupa funcții politice timp de trei mandate consecutive.

          Adoptată la 12 Martie 1990, în redactarea liderului PNȚCD George Șerban, inspirată de militanta PNȚCD Doamna Alexandra Indrieș, Proclamația de la Timișoara stipula clar la Punctul 8: „… propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă,al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a Țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foștilor activiști comuniști candidatura la funcția de președinte al Țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. ,,

          Mai mult, chiar în Punctul 8, imediat în continuare, se preciza atitudinea față de foștii membri de partid comunist: „A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte (…)”.

          Aceste inadvertențe grave de la TVR ne arată trei lucruri:

 1. (Intenționat sau nu) TVR continuă să manipuleze opinia publică în legătură cu un eveniment atât de dureros din Istoria Românilor;
 2. Dacă suntem pe terenul bunei-credințe, se impune o documentare mai atentă asupra celor pregătite pentru emisiune;
 3. Se vede cât de păgubaș este faptul că TVR refuză, cum a făcut mereu în anii trecuți, să invite în asemenea împrejurări persoane competente, și anume: Liderii Asociației Victimelor Mineridelor din România 1990-1991.

          Rugam si sperăm să luați notă de cele de mai sus și să faceți                                         public corecturile necesare.

Cu Bună Credință,

Liviu PETRINA

Vicepreşedinte al Asociaţiei AVMR

Ex-Secretar General PNȚCD

Ex-Membru al Parlamentului                

2 Replies to “Domniei Sale Domnului Dan Cristian TURTURICĂ Directorul General al Televiziunii Române

 • Indrieș Alexandra

  By Indrieș Alexandra

  După ce că istoria recentă din perioada comunistă a fost ascunsă de către toate instituțiile statului în perioada comunistă și chiar de către familiile victimelor care nu doreau să le fie persecutati copiii, acum sunt ascunse și adevărurile de la revoluție și mineriade. De fapt aceste adevăruri sunt bruiate prin amestecul de adevăr, manipulare, minciuna, jumătăți de adevăr etc. Tinerii de azi nu prea pricep nimic și chiar se sperie de aceste adevăruri care nu le lasă și lor o speranță de mai bine. Recent s- au revoltat specialiștii în arhive mai curajoși că MAI și SRI intră in arhive și distrug documente sau introduc la fondul secret care nu convin probabil unor potentați de astăzi care au jefuit averea nationala, au făcut crime etc.

  Reply
 • BELEI IOAN

  By BELEI IOAN

  Interesant este faptul ca odata cu instalarea la conducerea SRTv a dlui Turturica, sperantele romanilor in informarea corecta a renascut. Am asteptat o reformare a TVR, care parea ca a inceput, dar se vede ca si dl Turturica este “luat de valul” celor care l-au numit in functia de Presedinte – Director General al SRTv. Pacat! Principiul neinterventiei in realizarea emisiunilor, nu este valabil la TVR. Aici s-au adunat, in timp, cei mai “rafinati” manipulatori educati de urmasii PCR si ai securitatii.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *