În semn de omagiu pentru Sfinții închisorilor, Expoziția Monumentele Basarabiei furate la Râmnicu Sărat

În semn de omagiu pentru Sfinții închisorilor, Expoziția Monumentele Basarabiei furate la Râmnicu Sărat

În virtutea circumstanțelor parcurg deseori traseul Chișinău-București/ București-Chișinău, pe acolo am trecut majoritatea din noi, cel puțin o dată. Pe acest traseu, în preajma Râmnicului Șărat se aruncă în ochi Statuia Generalului rus Alexandr Suvorov,  care rămâne de ani în aceaste locuri, chiar dacă știm cu ce s-a încheiat Pacea de la București din 1812- un argument  în plus, pentru cei care mai au nevoie de argumente,  că națiunea română este o națiune civilizată, în comparație cu politica rusă expansionistă, care a distrus tot ce era românesc în Basarabia.

Expoziția Monumentele Basarabiei  furate, organizată de Asociația de dezvoltare pentru România a cărei președinte de onoare sunt, de Asociația Obștească “Monumentum” și Asociația “Tighina” în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Sărat  reprezintă monumentele românești  din România de Est/ Basarabia, distruse barbar în perioada sovietică, care sunt restabilite în prezent cu mari eforturi depuse de Iulian Rusanovschi, respectiv Asociația Obștească “Monumentum”.

Mai mulți ani în urmă am fost la o acțiune culturală la Râmnicu Sărat împreună cu eminentul om de cultură, fost Ministru al Culturii și Cultelor din Basarabia, regretatul  Ion Ungureanu, cu regretații Nicolae Dabija, poet- academician, redactor al săptămânalului “ Literatura și Arta” și  Grigore Vieru, poetul în inima căruia se regăseau  românii de pretutindeni.

Am revenit acum, amintind că românii basarabeni, vorba poetului, nu au nevoie decât de mângâiere, adică de înțelegere și mă bucur să remarc în preajma primăriei statuia poetului  național Grigore Vieru.

Am revenit  pentru a comemora martirii închisorilor de la penitenciarul din Râmnicu Sărat și a aduce un omagiu lui Ion Mihalache și Corneliu Coposu.

Cel mai onest omagiu ar fi însă să le urmăm exemplu, să urmărim ca intenția/ gândul, vorba și fapta noastră să fie una, să cântărim de fiecare dată dacă respectăm ordinea priorităților lăsate de ei drept testament: interesul național, interesul de partid și doar apoi interesul  personal…

E timpul  să ne ridicăm din ură și durere, să nu uităm ci să însușim lecțiile și să iertăm, așa cum au făcut-o ei.

Să fim atenți și conștienți că fala, mândria, mendrele/ labirinturile prin care ne poartă  ego-ul  nu au nimic cu creștinismul.  Înainte de a-i întreba pe alții ce au făcut, să ne răspundem ce am făcut noi întru nemurirea lor și a noastră!

Să ne întrebăm ce taină le-a fost dat să cunoască înaintașilor noștri, sfinților închisorilor, care trecuți prin groaznice  orori, au supraviețuit și au ieșit de acolo cu un atât de înalt grad de umanism,  încât să ne ceară: “ Să nu ne răzbunați!”.

La nivelul cărei înălțimi a Duhului s-au ridicat prin suferință Domniile  lor, încât au devenit și rămas modele de adevărați patrioți, slujitori de neam și Țară, care nu pot fi uitați?!

Mulțumind Prmarului  General al Municipiului Râmnicu Sărat,  Domnului Sorin Cârjan pentru găzduirea expoziției, pentru atitudine  și pentru cinstirea memoriei martirilor de la Râmnicu Sărat, cred că dincolo de criteriile ideologiilor politice, trebuie să vedem întotdeauna Omul și ceea ce ne unește: interesul național și Țara  înainte de toate.

Mulțumesc, Iulian Rusanovschi pentru piosul omagiu adus înaintașilor, martirilor închisorii de la Râmnicu Sărat, mulțumim tuturor participanților la inaugurarea expoziției, în special membrilor PNȚ Maniu – Mihalache,  sosiți din regiunile Țării, dlui profesor  Ioan Corbu, de la partidul Acțiunea pentru bunăstarea românilor și Mihai Claudiu-Marian, de la partidul Lege, Educație,  Unitate,  mulțumim Viorel Burlacu, pentru trăirea profundă pe care o transmiți prin cântec.

Mulțumim domnului Nicolae Vlăceanu, paznicul penitenciarului de la Râmnicu Sărat pentru lumina credinței.

Binecuvântarea lui Dumnezeu fie cu noi mereu întru edificarea NOII ROMÂNII  cu ADEVĂRAT CREȘTINE!

Amb. Iuliana Gorea Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *